Odabir kakao zrna

Osnovna sirovina za proizvodnju čokolade je kakao zrno, plod kakaovca. Kvaliteta čokolade ovisi o podrijetlu i kvaliteti zrna. Nestlé Dessert oduvijek prema strogim kriterijima bira kvalitetna kakao zrna aromatične note. Ovaj je korak vrlo važan za dobivanje čokolade čistog okusa i raznolikih aroma.

Fermentacija

Nakon branja, zrna kakaoa se nekoliko dana ostavljaju na suncu kako bi fermentirala. Tijekom fermentacije bijela pulpa koja obavija zrna iscuri. To omogućuje razvoj arome koja daje okus kakaa.

Prženje

Nakon čišćenja i drobljenja, zrna se prže kako bi se uklonile bakterije. Za razvijanje fine arome Nestlé Dessert čokolade odabrali smo blagi postupak prženja. 

Mljevenje

Mljevenje pretvara kakao zrna u kakao masu. Prešanje odvaja čvrsti dio: pogača, koji se koristi za kakao prah i tekući dio: kakao maslac. Kakao maslac se potom miješa s različitim sastojcima kako bi se dobila čokolada traženog okusa.

Končiranje i temperiranje

Čokolada se u uređaju za končiranje, zagrijanom na 80°C, miješa kako bi se dobila glatka masa. Nestlé Dessert se razlikuje od svojih konkurenata jer u proizvodnji provodi dugotrajno končiranje koje osigurava kvalitetu i specifičnost dobivene čokolade. Temperiranje čokoladi daje sjaj te topljivu teksturu. Miješanje je dio procesa u kojem se dodaju sastojci poput lješnjaka, ovisno o traženom okusu.

Kalupiranje

Dobivena čokoladna masa se potom stavlja u kalupe, kako bi se dobile pločice čokolade koje će se potom umotati u poznatu papirnu ambalažu.