Kraljica čokolade

tortesrednje> 2 sata

Priprema

1.

Umutimo 4 bjelanjka i 4 kašike šećera. Kad smo dobili čvrst snijeg dodajemo jedan po jedan žumanjak, brašno, pp i kakao. Smjesu istresemo u nauljen, zagrijan kalup za tortu i pečemo na 200 20ak min (provjerimo čačkalicom).
2

U međuvremenu stavimo 5 dl vode, 5 žličice šećera, 2 žličice ruma i 2 žličice kakaoa da prokuha. Ovim zalijemo koru čim je izvadimo iz rerne. Prije toga je dobro izbockamo nožem da ravnomijerno upije tečnost. Ostavimo da se ohladi. Ako vam se čini da ima previše tečnosti, ne sekirajte se, tako treba, kora će sve upiti.
3

Na pari zagrijemo 300 ml tečnog šlaga kojem smo dodali 1/3 margarina ili maslaca i 300 gr kvalitetne crne čokolade. Miješamo dok se smjesa ne ujednači.

Isto uradimo i sa mliječnom i bijelom čokoladom.
4

Sve ostavimo na hlađenje (najbolje preko noći)
5

Na podlogu za tortu stavimo koru i obruč kalupa. Dobro umutimo prvo najcrniju kremu. Potrebno je mutiti malo duže, oko 5 min. Mažemo kremu preko kore i vratimo u frižider dok umutimo kremu sa mliječnom čokoladom. Nanesemo je na crnu kremu i vratimo u frižider dok ne umutimo bijelu koja je zadnja.
6

Ostavimo par sati u frižideru, skinemo obruč i ukrasimo čokoladnim strugotinama.



Sastojci

4jaja

4žlicebrašna

4 žlicešećera

polapraška za pecivo

2 žlicekakaa

300 grtamne čokolade

300 grmliječne čokolade

300 grbijele čokolade

900 mlslatkog vrhnja

250 grmargarina

5 dlvode

5 žlicašećera

2 žliceruma

2 žlicekakaa

naribanu čokoladu

Komentiraj