Najbolja čokoladna torta ikad :)

kolačisrednje60 minuta10

Priprema

Pozdrav.Vjerovatno ste navikli da se ovakve kreme za čokoladne torte prepremaju s jajima i maslacem, međutim u ovu kremu ne dolaze jaja već samo slatko vrhnje, malo maslaca i čokolada. Tortu je vrlo lako pripremiti, uvijek ispada dobro, lako se reže i pogodna je za gotovo sve svečanosti, od dječjih rođendana do zimskih blagdana.
Recept:
Tijesto:
2 šalice šećera (480 ml)
1 i pol šalice brašna (oko 420 ml)
¾ šalice kakaoa (oko 180 ml)
1 žličica soli
3 žličice praška za pecivo
2 jaja (veća)
½ šalice ulja (oko 120 ml)
1 šalica mlijeka (oko 240 ml)
1 šalica vruće vode (oko 240 ml)
Krema:
1 i ¼ šalice šećera (oko 300 ml )
1 šalica slatkog vrhnja za šlag (250 ml)
15 dkg čokolade za kuhanje Nestlé Dessert Noir
12,5 dkg maslaca
1 vanili šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 175 C. Namastite dva okrugla kalupa za tortu. Ako nemate dva kalupa možete upotrijebiti okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. Možete je obložiti aluminijskom folijom kako biste bili sigurni da ćete pećeni kolač moći izvaditi.


U većoj posudi električnim mikserom pri najmanjoj brzini izmiješajte šećer, brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje i mlijeko pa pojačajte brzinu i miješajte oko 2 minute. Smanjite brzinu te umiješajte kipuću vodu. Tijesto će biti dosta tekuće. Podijelite tijesto u dva kalupa te pecite istovremeno na 175 C, 30 – 35 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Ohladite tijesto u kalupima.


Da biste pripremili kremu, u posudi za kuhanje drvenom kuhačom pomiješajte šećer i slatko vrhnje pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, miješajući povremeno. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte 6 minuta. Dodajte čokoladu i maslac pa miješajte dok se ne otope te dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Izlijte je u drugu posudu te umješajte vaniliju (ja je ostavim u istoj posudi kako bih imala manje suđa).

Kada se tijesto potpuno ohadi provjerite kremu. Trebala bi biti gustoće majoneze. Ako je previše rijetka ostavite je da se još malo ohladi.


Da biste sastavili tortu stavite jedan komad tijesta na pladanj za tortu. Premažite kremom (otprilike ¾ šalice ili 180 ml kreme). Poklopite s drugom polovicom tijesta, pa premažite s ostatkom kreme cijelu tortu. Ukrasite prema ukusu.

Sastojci

Komentiraj